Gwiazdnica – delikatna niezłomność.

Gwiazdnica – delikatna niezłomność.

gwiazdnica w grudniuGwiazdnica pospolita jest jednoroczną delikatną rośliną, rosnącą łanowo w miejscach zacienionych. Znaleźć ją można w ogrodzie, na polach, w zaroślach przydrożnych, na parkingach, w parkach, chętnie zasiedla miejsca zmienione przez człowieka. Drobne, jajowate liście wyrastają po dwa z węzła, co jest charakterystyczne. Białe kwiaty na szczytach pędów złożone są z zielonych działek kielicha i pięciu głęboko rozciętych płatków korony (dlatego sprawiają wrażenie, jakby płatków było dziesięć), rozwijają się prawie przez cały rok.

Trudno atrakcyjnie opisać tę niepozorną i niezłomną roślinkę, która niestrudzenie trwa w zimie pod śniegiem i wystawia małe listki zaraz, jak tylko śnieg choć trochę się stopi.

Zawiera ważne dla nas w zimie witaminy i minerały, dlatego najlepiej stosować świeże ziele gwiazdnicy wszędzie tam, gdzie wykorzystuje się kupioną sałatę, a także do każdej sałatki, jako podstawę albo jako dodatek. Wzbogacamy kanapki, dodajemy do ‘zielonych koktajli’, zmielone ziele wykorzystujemy do przyrządzania dipów.

Moc gwiazdnicy przejawia się w jej wszechstronnym wykorzystaniu. Otóż świeże, zmielone ziele zalewamy oliwą. Następnie pijemy po łyżce – to do wewnątrz, nacieramy skórę w chorych, suchych, łuszczących się miejscach – to na zewnątrz. A także: świeże, zmielone ziele miksujemy ze smalczykiem. Nakładamy na chlebek z perzem – kulinarna pychotka, nakładamy na opuchnięcia, owrzodzenia – regenerujemy skórę. Na oparzenia pomaga zmiażdżone ziele. Świeże, zmielone ziele służy do sporządzania odżywczego toniku – do wewnątrz na choroby układu oddechowego, dla odnowy organizmu, poprawy trawienia, zaopatrzenia w witaminę C. Na zewnątrz – jako tonik łagodzący stany zapalne skóry, do przemywania ran, na bóle reumatyczne. Ziele zalewamy rano letnią wodą, np. mineralną, po południu wypijamy lub stosujemy na skórę.

Oprócz wymienionych już właściwości gwiazdnicę stosuje się jako: środek ściągający, wykrztuśny, stymulujący nerki i moczopędny, uspakajający żołądek, wspomagający trawienie, lekko przeczyszczający, wiatropędny, oczyszczający krew, „reduktor wagi” poprzez ułatwienie odprowadzenia nadmiaru płynów z organizmu bez skutków ubocznych. Możemy przygotować sobie leczniczą nalewkę zalewając wysuszone ziele spirytusem w proporcji 1:3. Po trzech tygodniach cedzimy i zażywamy w postaci kropli na poprawę pracy serca, wątroby i nerek. Działanie lecznicze gwiazdnicy jest delikatne, dlatego polecana jest dla organizmów osób starszych lub osłabionych.

Ze względu na występowanie w gwiazdnicy niewielkiej ilości saponin dla wrażliwych żołądków na początek ziele lepiej przyrządzać jak szpinak albo piec np. w podpłomykach.

gwiazdnica w styczniuNa przedwiośniu sporządzało się w południowej Polsce zupę warmuz. Zielenina zebrana na taką zupę, m. in. gwiazdnica i lebioda nazywana była warmuzem. W Japonii liście gwiazdnicy podawane są wiosną do ryżu – są jednym z siedmiu „wiosennych ziół” jedzonych na siódmy dzień Nowego Roku (oprócz znanych nam: tasznika pospolitego, gwiazdnicy pospolitej i jasnoty różowej pozostałe rośliny z wiosennej siódemki nie rosną u nas). Ale możemy uzbierać swoje własne 7 wiosennych ziół na 7 dzień po odejściu śniegów – ze względu na sążniste zimy przesuwamy święto siedmiu ziół, ale NIE REZYGNUJEMY!. W najbliższym czasie podamy propozycje naszych siedmiu ziół, którymi Preppers pożegna zimę.

Zupa z gwiazdnicą. Ugotuj wywar z czego możesz, dodaj pokrojone w kosteczkę ziemniaki i cebulę, pogotuj, dodaj poszatkowany pęczek gwiazdnicy, pogotuj króciutko. Dodaj zabielacz – np. mąkę z perzu, śmietanę. Podawaj z opieczonymi na ruszcie pajdkami chleba.

Gwiazdnica do wszystkiego, najlepiej na surowo, bo wówczas zachowuje wszystkie dobroczynne walory. Pesto Preppersa – posiekaj gwiazdnicę, dodaj czosnek, łuskany słonecznik, starty twardy ser, sól i oliwę, utrzyj w moździerzu lub zmiksuj w blenderze. Dodawaj do surówek. Jako nadzienie do naleśników: posiekaj pęczek gwiazdnicy i duś krótko z solą na oliwie, dodaj poszatkowane liście czosnku niedźwiedziego, dodaj mąki ze śmietaną i dołóż pasek żółtego sera; jako smarowidło do pieczywa: do posiekanej gwiazdnicy dodaj śmietanę albo majonez. Dodaj preepers winter saladjako sos do gotowanych na twardo jajek albo usmaż z jajecznicą. Przypraw na ostro kozieradką i czarnuszką i dodaj makaron albo wyłóż na pizzę. Kozieradka i czarnuszka – duet o niezwykłych właściwościach i smakach.

Napoje z ziela na zimno i zaparzane działają odtruwająco i wspomagająco na bardzo liczne dolegliwości.

Nazwa łacińska gwiazdnicy pospolitej – Stellaria media.

autor: NonaKris

dyskusja na forum

 

Leave a Comment